Hrănirea cailor pe timpul iernii

Pentru a-și menține caldă temperatura internă a corpului, calul are nevoie de energie suplimentară pe perioada vremii reci. Cantitatea exactă de energie depinde de severitatea și duritatea perioadei reci și de caracteristicile individuale ale fiecărui cal. Atunci când temperaturile de afară scad sub 7 grade Celsius, denumită temperatură critică, calul consumă cantități semnificative de energie pentru a-și menține căldura interioară.

Cantitatea de energie necesară calului pentru a satisface necesitățile zilnice de energie este măsurată ca energie digerabilă (DE) în calorii. Temperatura critică poate fi utilizată pentru a estima necesarul crescut de energie pe care calul trebuie să îl obțină din dieta sa. Pentru fiecare grad sub temperatura critică, calul are nevoie de mărirea cu 1% a energiei digerabile pentru a-si menține caldă temperatura internă. Vântul rece, umiditatea și grosimea blănii au efect asupra temperaturii critice, iar blana mare a calului îl protejează împotriva frigului și a vântului.

Furajele variază în ceea ce privește cantitatea de căldură internă produsă atunci când este digerată de cal. Furajele, de exemplu fânul, care este digerat de către microbii localizați în cecum și intestinul gros produce mai multă căldură decât concentratele mixte care sunt digerate de către enzimele din instinele subțiri. Chiar dacă concentratele conțin mai multă energie digerabilă per kilogram decât fânul, cantitatea de căldură efectivă acordată prin procesul de digestie este semnificativ mai mică. Cea mai bună modalitate de a crește căldura internă a corpului, menținând în același timp o conservare mai sigură și mai consistentă a energiei, este de a crește consumul de furaje. Un cal ar trebui să consume cel puțin 1,5 până la 1,75 procente din greutatea sa corporală de furaj în perioadele reci. De exemplu, un cal de 450 de kilograme, matur, ar trebui să consume zilnic între 6.8-8 kilograme de fân pentru a răspunde nevoilor sale în timpul frigului.

În timpul perioadelor prelungite de temperatură scăzută- câteva zile cu grade sub temperatura critică, atât rația de concentrate, cât și cea de furaje trebuie mărită în proporții egale. Densitatea energiei din concentratele mixte poate fi mărită adăugând grăsimi sub formă de ulei vegetal, între 100 și 230 ml pe zi sau sub formă de suplimente de grăsime comercială, conform etichetei produsului. Hrănirea cu o cantitate suplimentară de concentrate sau creșterea densității energetice a concentratului este deosebit de importantă atunci când corpul calului se află într-o stare precară datorată nivelului scăzut de grăsimi. Grăsimea suplimentară a corpului asigură un efect suplimentar de izolare împotriva vântului și, de asemenea, servește ca rezervă de energie care poate fi utilizată atunci când calul are o dietă cu deficit energetic.

Menținerea aportului suficient de apă este cea mai importantă parte a asigurării sănătății calului în timpul frigului. În condiții normale, un cal va consuma 4 litri de apă la 100 de kilograme de greutate corporală, adică un cal de 500 de kilograme ar putea consuma zilnic între 38 și 45 de litri de apă. Cu toate acestea, deoarece caii preferă o temperatură a apei de 7 până la 18 grade C, iar atunci când temperatura apei scade, calul va consuma mai puțină apă. Același cal de 500 de kilograme poate consuma zilnic între 4 și 11 litri apă, când temperatura apei este 0 grade C. Acest lucru poate fi periculos pentru calul tău deoarece consumul redus de apă este legat direct de creșterea incidenței colicilor.

Aportul de apă poate fi încurajat prin creșterea cantității de furaje deoarece creșterea rezultată a materiei uscate încurajează calul să bea mai multă apă.
Furajele concentrate ar trebui să fie date  în timpul perioadei reale de răcire atunci când temperatura apei este sub 7 grade C. De asemenea puteți amesteca furaje concentrate pudra sau pelete cu 8-11 litri de apă și astfel se va asigura un aport suplimentar de apă. Pentru a se evita indigestia gazoasă lăsați amestecul să stea timp de 15 minute; acest lucru va permite ca hrana să absoarbă apa înainte de a fi administrată.

Este foarte important ca jgheaburile să fie curățate și dezghețate pentru ca calul să poată bea apă în orice moment. Dacă locuiți într-o zonă în care este foarte frig și apa îngheață puteți instala jgheaburi încălzite sau să le dați să bea 38 de litri de apă la o temperatură de 18 grade Celsius sau mai caldă, de 2 ori pe zi.

Sursă foto și articol: HorseJournals

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *