A csüdsömör megelőzése

Ismét beköszöntött a hideg, egyre rövidülnek a nappalok. A lovak egy része ebben az időszakban sokkal többet tartózkodik az istállóban, illetve sáros, csúszós, felázott karámokban.

A nyirkos idő és a sár kedvez a különféle baktériumok szaporodásának is, emiatt az őszi-téli hónapok egyik jellegzetes problémája a csüdsömör.

A csüdsömör egyfajta bőrgyulladás, amelyet általában baktériumok okoznak. A sárban előforduló baktériumok a bőr alá kerülve szőrhullást okoznak, súlyosabb esetben elbontják a húst, sőt a szarut is. A csüd szőrzete összetapad és csomós lesz, a bőr és a bőr alatti kötőszövet gyulladása miatt a láb megduzzad, a bőr felsebesedik, berepedezik és nedvezik, majd a szőr kihullik, a bőr felületén hegek keletkeznek, amelyek újra felrepednek és nedveznek.

A csüdsömör bár a dúsabb lábszőrzettel megáldott lovakat jobban veszélyezteti, de bármilyen lovon megjelenhet. Makacs elváltozás, ami a láb felsőbb részeire is felhúzódhat és akár sántaságot is okozhat.

A csüdsömörben szenvedő, vagy arra hajlamos lovak lábait mindig tisztán és szárazon kell tartani. A karámból, vagy a pályáról behozva le kell mosni róluk a sarat, majd alaposan megszárítani a lábaikat.

Érdemes az érintett bőrfelületet akár megelőzésképpen is valamilyen zsíros krémmel leápolni, de fontos, hogy ezeket is naponta le kell mosni.

A kezelésről érdemes kikérni az állatorvos véleményét is.

A probléma megelőzésére kiváló az Equitana lovasboltban és webshopban is kapható Equimins termék, a Mud Block testápoló - . lotiune-anti-noroi-mud-block-lotion-equimins

Keresse üzletünket!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *