Alternatív gyógymódok a lovaknál

A alternatív orvoslás és terápia évszázadok óta jelen vannak az emberek életében, mivel komoly eredményeket értek el ezen a területen. A jelenben, az alternatív kezelések nagyrészét már lovak esetében is használják, egyes gazdák a hagyományos gyógymódok kiegészítéseként, mások kimondottan csak ezeket alkalmazzák egyes egészségügyi probléma kezelésére.

A következő alternatív gyógymódokat használtak sikerekkel lovak esetében:

1.Akupunktúra

Mi az: Az akupunktúa egy olyan eljárás, amely során apró tűket szúrnak a test bizonyos pontjaiba, terápiás céllal. Ez az eljárás a régi kínaiaktól származik, akik szerint egyes anatómiai helyekre a bőrőn keresztül lehet hatni. Az akupunktúrás a tűkkel a meridián pontokat és az energiacsatornákat éri el, melyek kommunikálnak a belső szervekkel. A kutatások bebizonyították, hogy ezek a meridiánpontok tulajdonképpen olyan anatómiai pontok, ahol sok idegvégződés és/vagy véredény találkozik, és amikor a tűket beszúrják ezekre a helyekre, a neurotranszmitterek és más helyi tényezők szabadulnak fel és terápiás hatást fejtenek ki a teljes test szintjén. Egy akupunktúrás kezelés tulajdonképpen a tűk elhelyezése a ló problémáinak megfelelő pontokban a testén.

Mikor alkalmazzák: Az akupunktúra nagyon hatásos kezelés egy komolyabb fizikai megerőltetés után az izomfájdalmakra vagy zúzódások okozta fájdalmakra. Kimondottan ajánlott hátfájás esetén.

Sok ember még nem ismerte fel, hogy az akupunktúra hatékony módszer lehet az izom és izomrendszeren kívüli problémák kezelésére is. Például egy alacsony termékenységű kanca, aminek nehezére esik a folyadék elengedése a méhből. Az akupunktúra előidézi a méh finom össszehúzódását, segítve a folyadék ürítését.

Vagy ha a lónak allergiás problémái vannak (csalánkiütés, kiütés vagy krónikus köhögés), az akupunktúra az orvosi kezeléssel együtt segít a tünetek enyhítésében.

Az akupunktúra használható az állkapocs fájdalmának enyhítésére fogászati eljárás után, vagy az esetlegesen fellépő bélgörcsök enyhítésére.

2.Csontkovácsolás:

Mi az: A csontkovácsolás a csontok helyreállítását jelenti, a csigolyák és más izületekhez viszonyítva, amikor ezek elcsúsztak. A gerinc és az ízületek csontjai egy konkrét irányban kell elhelyezkedjenek, és ennek a megváltozását, elcsúszását szubluxációnak nevezzük. A szubluxáció befolyásolja az idegeket, az imokat és az izületeket a környezetében, ami fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat. A szubluxáció akár az idegbevitel és/vagy a belső szervek véráramlását is megzavarhatja.

Mikor alkalmazzák: A csontkovácsolás fontos lehet azoknak a lovaknak, akik hátfájástól szenvednek, főle mikor ez párosul egy látható asszimetrikus testtartással, mint például egy olyan ló, amit lovaglásra használnak, egy ló, amelyik félre tartja a farkát, vagy egy olyan ló, amelyiknek görbe a nyaka. A merevség és az összehangolatlan edzések végeredményeként jelentkező problémák nagyon jól kezelhetőek csontkovácsolással. Egy jól képzett csontkovács megvizsgálja a lovat a szubluxáció azonosítására, és utána mozgatja helyre az elcsúszásokat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *