Az elektrolitok fontossága a lovaknál

A legtöbb lótulajdonos az elektrolit kiegészítést a meleg időjárással hozza összefüggésbe, pedig valójában az elektrolitveszteség nem az időjárástól függ, hanem a munka és a verejtékezés mennyiségétől. A lovak a verejtékezés során veszítenek elektrolitokat: ahányszor egy ló edz, dolgozik, verejtékezik, szükséges a szervezet elektrolitpótlása az időjárástól és az évszaktól függetlenül.

Melyek a hatékony elektrolit kiegészítők?

Az ásványi anyagok. A leghatékonyabb elektrolit kiegészítők nátriumot, kloridot, káliumot, magnéziumot és kalciumot tartalmaznak. Fontos ellenőrizni azoknak az elektrolit kiegészítőknek a címkéjét, melyek cukrot tartalmaznak – nézzük meg mit ír a címkéjén, zaharóz vagy dextróz – mert általában ezek nem tartalmaznak elég ásványi anyagot a veszteség pótlásához, tehát nem ajánlott ezen készítmények megvásárlása.

A lovak részére kifejlesztett elektrolitok nagyon sokat fejlődtek az évek során. A legújabb termékek nátrium sókat tartalmaznak, melyek lassan szívódnak fel az emésztőrendszerben. Az elektrolit koncentrátum fogyasztása esetén az elektrolit szint hirtelen megnő a vérben, de pont ilyen hirtelen el is távozik, ezzel szemben a nátrium lassan épül be a véráramba, a test ezt tárolja és hatékonyan használja fel.

Az elektrolit sókat fokozatosan ajánlott bevezetni az étrendbe. Kezdetben a napi adagot érdemes 2-3 adagra felosztani, majd fokozatosan növelni ezt.

Nagyon fontos, hogy azoknak a lovaknak, amelyek elektrolitot kapnak, mindig legyen lehetőségük vizet inni.

A fotó forrása: internet

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *