Gyógynövények a lovas világban

Már ősidők óta tisztában vagyunk egyes gyógynövények jótékony hatásaival, és használjuk is a mindennapokban. Ahogy az embernek hasznosak ezek a növények, ugyanúgy használhatók ezek a lovak esetében is.

  1. Torma

Nem túl igényes növény, bírja a fagyot, nem igényli a meleget, és akár árnyékba is ültethetjük. Ennek legmegfelelőbb időszak a kora tavasz vagy a késő ősz. Ne felejtsük el gyomtalanítani és rendszeresen locsolni!

Annak ellenére, hogy nem igényes növény, mégis a legjobb természetes antibiotikumként ismerjük, emellett magas a kalcium, nátrium, magnézium és nem utolsó sorban a C-vitamin tartalma is. Segít a baktériumok és a vírusok legyőzésében, kitisztítja a légutakat.

Lovak esetében akár naponta alkalmazható étvágyhozó, gyomorjavító hatása miatt. Megfelelő választás, ha lovad kehes, allergiás. Fogyasztás előtt ajánlott lereszelni, hogy csillapodjon az intenzív íze. Ezután belekeverhető az abrakba, vagy összeturmixolható zöldségekkel és gyümölcsökkel.

  1. Citromfű

Szárazságot jól tűrő és magas fényigényű növény, mely használható dísznövényként és gyógynövényként is egyaránt. Fogyasztásához az leveleit kell leszedni és megszárítani, fokozza az étvágyat, elősegíti az emésztést, emellett mint gyomor- és idegnyugtató is használják.

  1. Kakukkfű

A kakukkfű is, akár a citromfű jól tűri a szárazságot és magas a fényigénye, ezért tökéletes választás lehet a sziklakertünk egyik díszeként. Leveleit virágzáskor érdemes begyűjteni.

Nagyszerűen alkalmazható a lovak esetében allergiára, megfázásra vagy más légzőszervi megbetegedésre nyákoldó, köptető tulajdonságának köszönhetően.

  1. Kamilla

A kamilla mondhatni mindenhol megél, bírja a szárazságot, de a fényt nagyon szereti.

Mivel egyaránt használható külsőleg és belsőleg is, ezért mondhatni, hogy a háztartások nagy százalékában előfordul. Jót tesz az emésztőrendszernek, idegnyugtató és erős gyulladáscsökkentő.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *