Hip-Tep Lovasterápiás Egyesület, Lőrincréve, Fehér megye

A Hip-Tep egy 2009-ben létrehozott civilszervezet, amelynek az elsődleges célja a különleges szükségletekkel rendelkező gyerekek segítése. Az egyesület lovardája a Fehér megyei Lőrincrévén, Tompaháza községben található, 7 km-re Nagyenyedtől és 23 km-re Gyulafehérvártól, csendes zónában, távol a város zajától. Közel van a Maros partjához, de ugyanakkor kiváló látványt nyújt az Erdélyi-szigethegység. A hely nagyon sok szülőt és gyereket vonz, akik terápiára, lovastornára és kikapcsolódásra érkeznek.
Az egyesület alapítói Balogh Csilla és Balogh Csaba, akik azzal a szándékkal kezdték el a tevékenységüket, hogy segítség a különleges szükségletekkel rendelkező gyerekeket. Az egyesület 2013-tól rendelkezik szociális szolgáltatásokra vonatkozó engedéllyel.
Az egyesület tevékenységébe tartozik a hippoterápia (lovas terápia), amely fogyatékkal élő, mozgáskorlátozott gyerekeknek ajánlott, lovastorna és lovaglás gyerekeknek.

A Hip-Tep Egyesület egymás után négy éven át egyik nyertese volt a MOL Románia Gyermekgyógyító programjának, 2013-ban és 2014-ben nyertek a bank Raiffeisen Közösség elnevezésű kiírásán. Négy alkalommal szervezték meg a Lóháton mindenki egyenlő elnevezésű lovasterápiás rendezvényüket a Közösségért Alapítvány és a Mol Románia Gyermekgyógyító programjának keretében. Ennek az eseménynek a célja, hogy minden gyereknek egyenlő esélyeket biztosítson azáltal, hogy megpróbálja minél inkább csökkenteni a köztük levő különbséget. A Szülők napja elnevezésű évzáró eseményen a gyerekeknek alkalmuk nyílik a tanultakat bemutatni, de a szülőknek is szól, akik nem csupán nézőként, hanem önkéntesként, kisegítőként is a gyerekek mellett voltak. A szülőknek is lehetőségük adódik lóra ülni, hogy lássák, összetett tevékenység egyidőben a lovat irányítani és gyakorlatokat végezni rajta. - A Szülők napja azt is igazolja, hogy egy család vagyunk, amelyben a nagyobb gyerekek segítik a kisebbeket, illetve a felnőttek egymást, mondja Balogh Csaba.

Az egyesület emellett számos rendezvényen vesz részt, mint A ló napján Temesváron, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban megtartott sportrendezvényeken, A kis lovas álma elnevezésű táborban, ahol húsz olyan gyerek vett részt, akik korábban nem lovagoltak, nem ismerkedtek a lovakkal. – Megfigyeltük, hogy a gyerekek jól érezték magukat telefon és modern elektromos készülékek nélkül. Megtanultak lovon ülni, etetni, gondozni a jószágokat. A szülők meglepetten tapasztalták a gyerekek látványos fejlődését, illetve a viselkedésük pozitív változását – mesélte a rendezvény kapcsán Balogh Csaba.


A lovardában jelenleg négy hippoterápiára és lovaglásra kiképzett ló van.
Szolgáltatások:
Hippoterápia, 30 perc                                      30 lej/személy
Lovastorna, 30 perc                                         30lej/személy
Lovaglás, 30 perc                                            30 lej/személy

Kapcsolat:
Hip-Tep Egyesület, Lőrincréve, Tompaháza község, Fehér megye
Balogh Csaba
Telefon: 0745062119
Balogh Csilla
Telefon: 0751077047
Web: www.hiptep.ro
E-mail: hiptep@yahoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *