Izlandi lovastúrák, Ivó, Hargita megye

A családi lovardaként alakult Ivó Riding Ranch 2011 óta a nagyközönségnek is megnyitotta kapuit a Zetevárajával szomszédos Ivó völgyében. Ezzel az igen különleges lófajtával, az Izlandon őshonos, robusztus, kistermetű lovakkal Romániában elsőkként kezdtek el itt foglalkozni. Az izlandi ló békés vérmérsékletű, kiegyensúlyozott és rendkivül igénytelen. Emellett igen barátságos, tanulékony és könnyen kezelhető. Kisgyermeket, de átlagos felnőttet is könnyel elbír. A három alapjármód mellett – lépés, ügetés, vágta – az izlandi ló még további kettővel rendelkezik: a tölttel és a poroszkálással. A tölt négyütemű jármód, kiiktatja a lebegőfázist, nem rázza, inkább ringatja a lovast. A poroszkálás és a tölt jármódók nagyobb biztonságot nyújtanak az egyenletlen terepen, ez elsősorban az oka, annak amiért hazáján kívül is igen kedvelt lófajta lett az izlandi. (forrás: http://wp.izlandilovak.ro/?p=247&lang=hu)

Az ivói lovarda állománya jelenleg 20 izlandi ló, melyek az izlandi lovak nemzetközi szabájzata szerint törzskönyvezettek.

A lovarda tevékenysége három fő csoportra osztható: lovasoktatás, lovastúrázás és lovas gyerektáborok szervezése.

Az egy órás lovasoktatás igény és tudásszint szerint egyaránt szól gyerekeknek és felnőtteknek. A lovasórák alatt alkalom nyílik megismekedni az izlandi lovakkal, elsajátítani a felszerszámozás és lóápolás alapismereteit.

A lovas gyerektáborok évente 2-3 alkalommal kerülnek megrendezésre és a 8-14 éves korosztálynak szólnak. A hat napos intenzív gyerektábor teljes mértékben a lovaglásra fókuszál. Kezdőket és haladókat egyaránt fogadnak.

Az ivói izlandi lovastúrák igen nagy népszerűségnek örvednek. A tölt járásmódnak köszönhetően a ló nem mozgatja a hátát, így a lovas kényelmesen beleülhet a lépésbe és naponta 40-50 kilométert is könnyedén megtehet. A késő tavaszi (május-június) és a kora őszi hónapok (szeptember-október) a legalkalmasabbak az igazi lovastúrákra – meséli Szekeres Ágnes a lovarda űgyvezetője. A túrázni elősorban haladó lovasokkal járnak, akiknek a figyelme már túljut a lóra való figyelésen és útközben a tájat is tudják lóháton csodálni. Ágnes szerint ugyanazon a terepen többször végigmenni garantáltan nem unalmas, hisz a táj napról-napra változik, mindig új színekkel és élményekkel lepi meg az arra haladót. A több órás vagy egész napos lóháton való utazásokon rengeteg lovas élménybeszámoló születik, és jól összekovácsolódik az általában homogénnek nem mondható társaság. A túrák során vadállatnyomokkal ismerkednek, őzekkel, nyúlakkal, szarvasokkal talákoznak, megtanulják a madarak jelzéseit. A lovastúrákon az ivói Vadasparkba is eljutnak a lovasok. Nyeregben felfedezni a rejtett hegyi patakokat, zöld tisztásokat és öreg fenyvesek vidékét maradandó élmény még a tapasztalt lovasnak is.

Lovastúráik közt már hagyományosnak számít a május elsejére vagy a székely vágtára megrendezett négy napos túra, amely Ivóból indul és az Óriácpince tetőn ér véget.

Az Izlandi lovarda a következő szolgáltatásokkal várja ügyfeleit:

LOVASOKTATÁS
- Bevezetés az izlandi lovak világába: három alkalmas lovasoktatás 8 év felettieknek. Ár: 190.00 lej
- Egyedi lovas lecke 8 éven felettieknek. Ár: 100.00 lej
- Ismerkedés az izlandi lovakkal. Ár: 100.00 lej

TEREPLOVAGLÁS
- Kilovaglás a természetbe: a 4 órás túra tartalmazza a tereplovaglást Ivó környékén és egy forró teat. Ár: 100.00 lej/alkalom
- Egész napos lovastúra: tartalmazza a Madarasi Hargita vidékére szervezett túrát, egy italt és egy étkezést a természetben.
Ár: 200.00 lej/alkalom
Igény szerint lovas bérletek is kiválthatók.

A családi lovas hétvége két alkalmas lovasoktatást, egy éjszakát a Honor Villában, valamint teljes ellátást biztosít három fő részére.
Ár: 310.00 lej
felnőtteknek és 190.00 lej gyerekeknek.

A  lovarda 2014-es programajánlatát a következő link-re kattintva találja meg:

 http://wp.izlandilovak.ro/?group=work&lang=ro

A programokon való résztvételhez előzetes bejelentkezés szükséges.

Elérhetőség:

Ivó Izlandi Lovarda
Ivó, 150/F, 537363 Hargita megye
Telefon:
+40 756 094 251
E-mail: activity@elkfarm.ro
Web:
www.izlandilovak.ro
Facebook: https://www.facebook.com/Izlandilovak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *