Társadalmi integráció és érzelmi fejlődés a lovak segítségével

A Temes megyei HorsEmotion civil szervezet az ország egyetlen olyan szervezete, mely a lovas terápia segítségével tart társadalmi integrációs, valamint az érzelmi fejlődést támogató foglalkozásokat.

Ez a program az E/I Motion elnevezésű Erasmus projektből született, melyet a temesvári Család és kapcsolati terápiás egyesület koordinált; az állatok segítségével történő terápia fejlesztése a HorsEmotion Egyesület nevéhez köthető, melyet a romániai, ciprusi, spanyol és olasz partnerek segítségével vezettek be a gyakorlatba. A program kísérleti eredményei olyannyira jónak bizonyultak, hogy a Temes megyei Probációs Igazgatóság vezetője javasolta és hozzá is járul a programnak az Igazságügyi minisztériumnál való engedélyeztetéséhez szükséges iratcsomó összeállításához.

A program 10 találkozásból áll, melyek kapcsolódnak egymáshoz, és amelyeknek alapja a lovas terápia és a természeti képzés, a HorsEmotion központ jelen pillanatban az egyetlen civil szervezet, mely ezzel a két fő tevékenységi ággal rendelkezik.

Örülünk, hogy a projekt keretében részt vehetnek tréningeken a Temes megyei Probációs Igazgatóság munkatársai, valamint a Banatul sportiskola pedagógusai. A projekt tevékenységeinek közvetlen résztvevői és élvezői a Temes megyei Probációs Igazgatóság felügyelete alá tartozó fiatalok, a Banatul sportiskola diákjai és a temesvári fegyház fogvatartottai.

A büntetett előéletűek gyakran diszfunkcionális családokból származnak, ahol nem tanultak és nem látták a pozitív, követendő példát, ahol nem tanulták meg megfelelően kifejezni és kezelni érzelmeiket. Az érzelmek elnyomása, figyelmen kívül hagyása gyakran frusztrációt és haragot vált ki, ami antiszociális viselkedéshez vezethet. Ennek a programnak köszönhetően a fiatalok megtanulják felismerni az érzelmeket a lovaknál (ezek az állatok az elsődleges érzelmeket mutatják ki, melyeket viszonylag egyszerű felismerni), megnevezni azokat, és azután ismerkednek a másodlagos érzelmekkel (melyek az elsődleges érzelmekből származnak), majd különböző helyzeteket idéznek elő és megpróbálják megtalálni a megfelelő kezelési módját ezeknek.

 

 

A fotó forrás: dr erika weisz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *