Télen is melegben

Az igazság az, hogy a lovak sokkal jobban bírják és elviselik a hideget, mint a gazdáik. Ennek ellenére azért nem árt mégis odafigyelni rájuk a hideg hónapokban. Míg a vadlovak hosszú szőrréteget növesztenek, hogy megvédjék magukat a hidegtől, az istálóban tartott társaikat legtöbbször rendszeresen nyírják, hogy a versenyeken minél jobban mutassanak. Ezért óvnunk kell őket a hótól, jégtől, fagytól, hidegtől és széltől is, ellenkező esetben olyan problémák merülhetnek fel, mint a megbetegedés, sérülés, viselkedési zavar vagy krónikus beteségek kialakulása.

  1. Lópokróc

A hideg és megfázás ellen a legjobb és legkézenfekvőbb megoldás egy jó és megfelelő melegítő takaró beszerzése. Ezek céloktól és időjárási viszonyoktól függően többfélék lehetnek. Vannak kimondottan az edzésekre kifejlesztett takarók, melyek lehűtik a kimelegedett testet, de melegen tartják a lovat, míg az izzadt szőre megszárad. Léteznek vízálló takarók is, melyeket terepre ajánlanak, hogy az állat testét megóvják az esőtől, hótól.

A lótulajdonosoknak ajánlott odafigyelni a lópokróc vastagságára az időjárás függvényében, hogy ne legyen túl vastag, ne melegedjen ki a ló.

  1. Patavédő

A téli utak, a hó és jég akár veszélyesek is lehetnek a lovak számára. Könnyen megcsúszik a patájuk a jégen, vagy a hó borította utakon beleléphetnek egy gödörbe, melyek komoly következményekkel járhatnak. Ezek mellett kisebb problémát jelent a pata alatt elolvadó hó, de az is kényelmetlen és sérülésveszélyes. A fent említett problémák elkerülésére fejlesztették ki a patavédőket, melyek védnek a hó ellen és megakadályozzák, hogy a ló megcsússzon a jégen.

  1. Meleg istálló

Érdemes odafigyelni, hogy az istálló, ahol lovunkat tartjuk, mennyire huzatos, mert akár a melegnek hitt helyen is könnyen megfázhat. Nem szükséges fűteni, de éjszakára az ajtókat és ablakokat érdemes becsukni, hogy a széltől védve legyen.

Azok a lovak esetében, melyek karámban vannak tartva, érdemes egy fedett helyet biztosítani, ahová bevonulhatnak a csapadék és szél elől.

Az időjárási viszonyoktól függetlenül a lovakat edzésben kell tartani, sőt, a legtöbb lovas a téli, havas tájakon szeret igazán lovagolni.

A sérülések és betegségek elkerülése érdekében figyeljünk oda kedvencünkre!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *