Reintegrare socială și dezvoltare emoțională cu ajutorul cailor

Asociația HorsEmotion este primul ONG din județul Timiș (și singurul din țară) care este abilitat de către Ministerul Justiției să desfășoare un program de reintegrare socială și dezvoltare emoțională cu ajutorul cailor.

Acest program a luat naștere prin proiectul E/I Motion, un proiect Erasmus, coordonat de Asociația de Terapie Familială și de Cuplu Timișoara, iar programul de intervenții asistate de animale a fost dezvoltat de către Asociația HorsEmotion și a fost implementat de către partenerii din România, Cipru, Spania și Italia. Rezultatele obținute în urma pilotării acestui program au fost surprinzătoare, astfel încât Șeful Serviciului de Probațiune Timiș a propus și a contribuit la realizarea dosarului pentru abilitarea programului de către ministerul Justiției.

Programul constă în 10 sesiuni de intervenții asistate de animale, conectate între ele, în care intervenția se bazează pe principii de terapie cu ajutorul calului și dresaj natural, centrul HorsEmotion fiind în momentul de față singurul ONG din România care are aceste două ramuri principale de activitate.


În acest proiect ne bucurăm să avem beneficiari pe parte de training, personalul de la Serviciul de Probațiune Timiș și cadre didactice de la Liceul cu Program Sportiv "Banatul"  și beneficiari direcți ai activităților, pe tinerii de la Serviciul de Probațiune Timiș, elevii liceului cu program Sportiv "Banatul" și deținuți ai Penitenciarului Timișoara.

Persoanele cu istoric infracțional provin adesea din familii disfuncționale, familii în care nu au avut modele pozitive de urmat, unde nu au învățat un mod sănătos de a-și exprima emoțiile sau de a le gestiona în mod corespunzător. Suprimarea emoțiilor sau ignorarea acestora duce de multe ori la frustrare și furie care poate degenera în comportament antisocial. Prin acest program tinerii învață să recunoască emoțiile la cai (animale care prezintă emoții primare relativ ușor de identificat), să le numească și apoi să identifice diverse emoții secundare (emoții derivate din emoțiile primare), să evoce diferite situații în care le-au experimentat și să găsească moduri de a le gestiona în mod corespunzător.

 

Sursă foto: dr. Erika Weisz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *