Cu această ocazie v-am adus la blog mesajul lui Denis, prezentat într-un live din magazinul nostru de la Snafov Plaza.
În luna aprilie sărbătorim un moment special în comunitatea ecvestră din România: aniversarea a 13 ani de la lansarea programului Caii României. Actorul Denis Ștefan este cel care a adus în România conceptul de dresaj natural comportamental și arte marțiale ecvestre, implementând metode moderne și accesibile de lucru cu caii. În această misiune, magazinul Equitana a fost alături de program încă de la început, oferind constant acces la echipamentele necesare pentru antrenamentele de calitate.
- Prieteni, luna aprilie, așa cum ați văzut, este o lună specială pentru Equitana și nu numai pentru Equitana, ci și pentru mine, pentru programul Caii României. Acum 13 ani, la sfârșitul lunii aprilie 2012, am început acest program împreună cu magazinul Equitana, acest program de dresaj natural și arte marțiale ecvestre. Pe scurt, este și era... un concept care vă permitea să deveniți proprii între noi ai cailor proprii sau ai cailor cu care lucrați, cu care experimentați atunci când ați intrat în această lume a cailor. Noi vă ofeream toate informațiile, atât teoretice, cât și practice, din punct de vedere al dresajului natural comportamental sau dresajului psihologic al calului sau dresajului, dacă vreți, de inspirație americană, pentru că el a pornit de la vechii cowboy americani din anii ’50-’60, atunci când s-a configurat această metodă a dresajului natural comportamental. Sigur că ea, sub diferite forme, exista încă de acum 2500 de ani, de la generalul Xenofon, care este primul care ne povestește câte ceva despre modul de a învăța al calului și cum credea el că ar trebui tratat, antrenat calul pentru a înțelege mai bine și a executa comenzile noastre.
Astfel că, în 2012, la sfârșitul lunii aprilie, am lansat acest program printr-o serie de workshopuri care au continuat pe parcursul anilor și care s-au concentrat mai ales pe aducerea acestor informații, atât teoretice, cât și practice, pe lucrul cu noi, cu proprietarii de cai, pentru a rezolva diferite probleme și pentru a învăța să ne antrenăm caii, până la nivel precompetițional. De ce spun până la nivel precompetițional? Pentru că, oricât de bun ai fi, atunci când treci la a concura, a te pregăti pentru o competiție anume, fie că este vorba de dresajul western pe care eu îl practic, fie de dresajul european, obstacole, dresaj olimpic și așa mai departe sau working equitation, ai nevoie de un antrenor. Majoritatea dintre noi avem nevoie de un antrenor, de altcineva profesionist, care să vadă și lucrurile pe care poate ție îți scapă la cal, chiar dacă ești destul de bun ca și călăreț.
Așa că Programul Caii României asta a făcut și face în continuare: oferă aceste metode, această posibilitate de a crea punți de legătură din punct de vedere al dialogului dintre călăreț și cal, pentru că întreg dresajul, de fapt, trebuie să fie un dialog între cal și călăreț.
Nu este ceva unilateral, adică călărețul spune, sau, mă rog, antrenorul spune ceva și calul execută, ci trebuie să fii atent și la ce îți răspunde calul, ca să răspunzi și tu în consecință.
Și pentru că am început să aducem tocmai de acum 13 ani aceste echipamente în România, trebuie spus că, până să le aducem noi, erau foarte puțini oameni care se întâlniseră cu ele, poate undeva în afara țării, însă nu lucrau cu ele în țară. Cei câțiva oameni care lucrau cu ele uneori le foloseau impropriu sau fără să țină cont de metoda propriu-zisă a dresajului natural-comportamental, și mai mult încercau să sperie caii, să spunem așa.
Despre ce este vorba?
Despre următoarele:
Căpăstrul de presiune, pe care toată lumea îl știe acum și care se folosește chiar și de către călăreții de dresaj european, ca și căpăstrul de grajd, de îmbarcare și așa mai departe. Și-a dovedit practicabilitatea în numeroase zone, atât pe partea de grajd, cât și la simpla călărie.
Bățul, așa-numitul carrot stick sau băț de dresaj natural, care este, de fapt, o cravașă de dresaj un pic mai lungă și un pic mai groasă decât o cravașă normală, și care permite realizarea unor exerciții diferite.
Cordelina, care nu este doar un accesoriu pentru atins calul, ci un instrument complex. Pe lângă lonjarea propriu-zisă, permite învățarea calului să fie condus doar cu această cordelină pe gât, atașată într-un anumit mod.
Dacă antrenezi calul în metoda dresajului natural-comportamental, cu cele trei trepte de oprire și cu atenția la comenzi auditive și mișcările corporale, poți foarte ușor să ajungi la un cal care se lasă condus fără zăbală. Această cordelină poate fi folosită și ca un căpăstru de grajd sau un mic lasou, foarte util la prinderea calului pe pășune.
Majoritatea cailor conectați emoțional nu mai încearcă să scape când sunt atinși astfel.
Lonja de dresaj natural, varianta scurtă, de aproximativ 4,2 m (unele de 3,7 m sau peste 4,2 m), țesută dublu, mai groasă decât lonjele de lucru clasic. Aceasta transmite mai bine energia și are la capăt o nojiță de piele pentru semnale tactile sau sonore, fără violență.
Carabiniera de panică, rezistentă și sigură, completează setul, oferind atât centrare corectă pe capul calului, cât și posibilitatea de a deschide lonja chiar și sub tensiune.
Astfel, prin aceste echipamente și prin filosofia dresajului natural, Equitana și Programul Caii României au sprijinit constant proprietarii de cai din România.
Pentru a marca această aniversare, în ultimele trei zile ale lunii aprilie – luni, marți și miercuri – Equitana acordă o reducere de 13% la aceste unelte de dresaj natural comportamental, atât în magazinul fizic de la Snagov Plaza, cât și online sau telefonic.
Programul magazinului Echitana Snagov Plaza:
Luni – Sâmbătă: 10:00 – 18:00 Duminică: închis
Pentru întrebări, echipa Equitana vă stă la dispoziție prin WhatsApp la numărul 0757 222 676, în timpul programului.
Vă dorim cai cât mai cuminți!
Denis Ștefan