Privind din exterior, majoritatea oamenilor consideră echitaţia ca pe o activitate pasivă. Aparent trebuie doar să stai pe spatele calului fără să faci nimic special, ci doar să dai comenzi de genul “Diii” şi “Hooo”.
“Noi facem din pasiune”
Privind din exterior, majoritatea oamenilor consideră echitaţia ca pe o activitate pasivă. Aparent trebuie doar să stai pe spatele calului fără să faci nimic special, ci doar să dai comenzi de genul “Diii” şi “Hooo”. Total fals. Echitaţia reprezintă cu mult mai mult decât atât. Indiferent că este practicată pentru competiţie sau doar ca hobby, echitaţia reprezintă un exerciţiu complex, corelarea unică dintre mişcarea calului şi a călăreţului oferind beneficii extraordinare pentru toate elementele corpului uman.
Dacă încă aveţi dubii în a vă implica într-o activitate de acest gen, iată câteva dintre efectele echitaţiei asupra fizicului şi psihicului uman:
- Echitaţia îmbunătăţeste sistemul cardiovascular. Chiar dacă pare un exerciţiu uşor, o oră de echitaţie poate arde un număr similar de calorii ca şi 30 de minute de jogging sau ciclism.
- Călăria îmbunătăţeste tonusul muscular. Călăreţul trebuie să reacţioneze la fiecare miscare a calului pentru a adopta poziţia corectă în şa. Ca urmare, muschii corpului se contractă şi se relaxează în funcţie de mişcările calului, având ca rezultat tonifierea şi întărirea tuturor grupelor de muşchi din corp.
- Echitaţia ajută la creşterea puterii de concentrare. Începând de la pregătirea calului pentru călărie şi până la descălecare, călăreţul trebuie să fie atent în permanenţă la fiecare detaliu. În principal trebuie să se concentreze pe sincronizarea cât mai perfectă a acţiunilor sale cu mişcările calului, calul înseamnă auto-disciplină. Arta călăriei şi a îngrijirii calului reprezintă un exemplu extraordinar de comunicare între specii. Fiecare acţiune din comportamentul omului influenţează comportamentul calului, deci auto-controlul, calmul şi disciplina riguroasă sunt absolut necesare.
Călăria implică deprinderea unui set intreg de noi abilităţi, ceea ce necesită timp si răbdare. De asemenea, înţelegerea fiziologiei calului reprezintă un proces complex în sine. Ca urmare, echitaţia practicată cu regularitate ajută călăreţul să fie mult mai răbdator, ceea ce este o mare calitate.
- Echitaţia funcţionează ca un eliberator de stres. Plăcerea de a călări duce inevitabil la eliberarea de toate grijile cotidiene.
- Echitaţia îmbunătăţeşte încrederea în sine. Dobândirea capacităţii de a controla un animal mult mai mare şi puternic va creşte în mod inevitabil încrederea în sine a celui care practică echitaţia.
Acestea sunt doar câteva exemple dintre beneficiile echitaţiei. Sperăm că v-am trezit curiozitatea şi interesul pentru această activitate extraordinară şi vă asteptam cu drag să descoperiţi tainele acestui sport.
Centrul de echitaţie Horse Spirit este situat la baza Muntilor Leota – pe valea Runcului, o zonă mai puţin frecventată de turişti, linistită şi curată, cu gazde pline de viaţă şi ospitaliere, un loc înconjurat de dealuri, munţi şi păduri, un loc care reprezintă alegerea potrivită pentru toţi cei care doresc să petreacă zile liniştite cu plimbări în natură .
Centrul este situat la jumătatea drumului dintre Bucureşti şi Brasov – pe varianta DN71 Bucureşti – Targovişte – Sinaia, la 28 Km de staţiunea Sinaia.
Centrul de echitaţie încearcă să ofere doritorilor acestui sport în special lecţii de echitaţie pentru începători, amatori sau iniţiaţi în arta călăritului, făcând totodată cunoştinţă cu cel mai elegant camarad al său - calul. Activităţile pentru excursii călare organizate în natură se vor face pe trasee prestabilite cu însoţitor specializat şi doar cu cunoscători în călărie.
Centrul de echitaţie Horse Spirit dispune de cai şi ponei oferind un program diversificat pentru copii şi adulţi, începători sau avansaţi cu cai deosebit de frumoşi, sănătoşi, educaţi, cu ponei frumoşi şi deosebit de blânzi.
Servicii:1. Plimbare pentru adulţi şi pentru copii începători - se desfăşoară în manej deschis sau în natură sub îndrumarea unui instructor. Plimbare fără trap şi galop de-a lungul râului Ialomicioara printre dealurile şi pădurile existente în zonă, trasee prestabilite de către instructor.2. Plimbare în natură numai pentru călăreţi avansaţi - dacă avem un călăreţ de nivel avansat care poate deţine controlul unui cal, are posibilitatea să meargă pe un traseu prestabilit cu instructor.3. Echitaţie în manej pentru începători – educational sau doar pentru relaxare.4. Echitaţie în manej pentru avansaţi5. Echitaţie pentru copii pe ponei6. Plimbare cu trăsură trasă de cai7. Plimbare cu trăsurica trasă de ponei8. Tabere pentru copii sau pentru familii, organizate, cu şedere la pensiunile din zonă sau grupurile şcolare “ Scoala altfel”. PreţuriPlimbare cu cai (50 minute) 60.00 lei/persPlimbare în natură (50 minute) 80.00 lei/persEchitaţie în manej, începători 50.00 lei/persEchitaţie în manej, avansaţi 60.00 lei/persCălărie pe ponei 40.00 lei/persPlimbare cu trăsură pe drumul catre Leaota – 180 lei (în trăsură încap 4 persoane)Plimbare cu trăsurica – ponei – 100 lei (în trăsurică intră 2 copii) ContactCentrul de echitaţie Horse Spirit, Fieni – DâmboviţaFelicia Vişan - 0728 331 734Facebook: Centrul Ecvestru Horse Spirit