Este foarte greu de stabilit perioada când a început practicarea sporturilor ecvestre în zona Bacăului, dar un lucru este cert, şi anume că aceste activităţi au fost strict legate de existenţa unui anumit tip de cal pe aceste meleaguri. La fel de sigur este că acest tip de cal a existat în zonă, ba mai mult, a fost vestit prin calităţile sale de cal de călărie şi de arme şi se numea CALUL MOLDOVENESC. Legat de aceşti cai vestiţi, moldoveneşţi, unele surse afirmă că unul din cei trei armăsari întemeietori ai rasei Pur Sânge Englez, renumitul Byerley Turk, ar fi fost de fapt un armăsar cu sânge moldovenesc, predat tribut Înaltei Porţi. Acest lucru se întampla în jurul anului 1700. Cât despre vestiţii cai moldovenesti, aceştia au dispărut sau au degenerat ca rasă, ultima lovitură primind-o în perioada anilor ’50 – ’60, odată cu Cooperativizarea şi Mecanizarea Agriculturii precum şi prin dispariţia “Cavaleriei” din Armata Română, ne-a povestit Cornel Erhan, preşedintele Asociaţiei Sportive Club de Călărie „Rarăul“ Bacău.
Clubul de Călărie Rarăul a luat naştere în 2004 pe scheletul fostului club AVICOLA Bacău, care a fost înfiinţat în 1988. Primii trei cai ai clubului au fost aduşi de la herghelia naţională Jegălia, apoi alţi şapte cai de la Depozitul de Armăsari Dumbrava – Tg. Neamţ. Din acest nucleu de cai s-au detaşat clar două exemplare de valoare naţională, armăsarul Gascon, un pur sânge englez, şi Talaz, un cal de sport românesc. Echipa AVICOLA a rămas în competiţii şi după 1990, până în 1996, având participări în competiţiile naţionale, campionate, cupe, atât la seniori, cât şi la juniori.
După povestirea preşedintelui clubului, numele Rarăul provine de la masivul muntos Rarău, care simbolizează în mintea multora măreţie, frumuseţe, armonie cu natura, dar şi sălbăticie şi nesupunere, toate acestea fiind caracteristice în acelaşi timp şi CALULUI, care a unit atât membrii fondatori ai clubului, cât şi călăreţii acestora.
Propria bază sportivă a clubului a fost construită între 2006 şi 2007: grajdul, manejul acoperit, terenurile de antrenament de iarbă şi nisip, vestiarele, magazia, etc. După anul 2008 a venit rândul cailor din propria pepinieră (Bancorex, Miselia, Dor Pribeag, Unda Verde) să debuteze în competiţiile naţionale. În paralel a fost dezvoltată activitatea şcolii de călarie a clubului din care s-au detaşat, în timp, ajungând să participe în competiţiile de copii, juniori, seniori sau amatori. Bilanţul sportiv al anului 2010 a fost unul dintre cele mai bune pentru clubul Rarăul, întrucât au existat participări şi rezultate notabile pe mai multe planuri şi în toate cele trei discipline olimpice ale sportului ecvestru, obstacole, dresaj şi concurs complet.
Clubul are aproximativ 20 de boxe unde este oferită pensiunea pentru cai. Clubul mai oferă o şcoală de echitaţie, pentru copii şi adulti, dar şi plimbări de agrement cu caii mai puţin nărăvaşi. Totuşi principala activitate a clubului este îndrumarea şi pregătirea copiilor pentru viitoarele performanţe.
“Călăria este un sport frumos, elegant, practicat de oameni de caracter, cu voinţă, talent şi dragoste faţă de cai. Dar echitaţia nu se rezumă la a încăleca un cal şi a pune cravaşa pe el. Pare frumos la televizor, o costumaţie frumoasă, plete în vânt, însă până acolo este muncă de sclav, până se formează o echipă, o unitate între cal şi călăreţ. Calul are memorie bună, este înţelept, bun, ascultător, blând, puternic, are chiar voinţă, simţul competiţiei, care pot fi puse în valoare doar dacă şi călăreţul are asemenea calităţi.” Silviu Erhan (Sursă: www.desteptarea.ro/dragostea-mea-de-o-viata-sunt-caii)
Servicii
Şedinţă de călărie 1 oră 50.00 lei/pers
Contact
Club Călărie Rarăul, Bacău, str. Calea Bârladului, nr. 211, jud. Bacău
Silviu Erhan
Telefon: 0745-347.684
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Club-C%C4%83l%C4%83rie-RAR%C4%82UL/251645331571282
Sursă poze: Clubul de Călărie Rarăul.