Depozitul este situat în satul Dumbrava, comuna Timişeşti, în imediata apropiere a confluenţei râului Neamţ (Ozana) cu râul Moldova. Accesul în zonă se face pe DN15C dinspre Piatra Neamt, pe direcţia Piatra Neamţ-Târgu Neamţ sau pe DN15B, dinspre Poiana Largului, pe ruta Poiana Largului-Humuleşti-Târgu Neamţ.
Depozitul de armăsari a fost înfiinţat sub numele de Depozitul de Remontă al Armatei în perioada 1900-1904. Administrarea depozitului a fost efectuată de Domenile Regale până în anul 1911, când unitatea a fost preluată de către Ministerul Agriculturii şi transformată în anul 1959 în fermă zootehnică. În anul 1971 depozitul a trecut sub patrimoniul Centrului Republican de Creştere şi Calificare a Cailor de Rasă Bucureşti, care a fost transformat în anul 1991 în Regia Autonomă “Cai de Rasă”. Patrimoniul s-a desfiinţat în anul 2002, şi activitaţile au fost preluate de Regia Natională a Pădurilor, care gestionează şi administrează activităţile depozitului şi în prezent.
Dumbrava dispune de un sediu administrativ, de adăposturi pentru cabaline şi de o bază hipică. Baza hipică efectivă a depozitului este de 60-70 capete, cuprinzând o gamă variată, cu armăsari din 8 rase deosebite: arabă, semigreu, sport, lipiţan, cal de Bucovina, gidran, pur sânge englez.
Principalele obiective ale bazei sunt: promovarea cailor de rasă prin sportul ecvestru şi îngrijirea armăsarilor de montă publică, destinaţi staţiunilor comunale pentru promovarea cabalinelor. De asemenea depozitul oferă posibilitatea de practicare a turismului ecvestru, care constă în: plimbări călare pentru agrement, plimbări cu trasura, lecţii de călărie şi de sărituri peste obstacole.
Dl. Leonte Grădinaru, responsabilul pentru baza de la Târgu Neamţ lucrează de 38 de ani la Depozitul de Armăsari Dumbrava. După povestirea lui în trecut au participat şi la concursuri europene de obstacole, baza organizând frecvent concursuri naţionale de obstacole şi de atelaje. Însă datorită bugetului şi investiţiilor reduse din ultima vreme, depozitul nu şi-a mai completat gama cailor de sport cu care ar putea participa la concursuri. În ciuda faptului că depozitul deţine terenuri extinse pentru concursuri şi pentru activităţi de turism ecvestru (6 grajduri, un manej acoperit, bază hipică pentru concursuri de obstacole, bază de antrenament, sediu teren agricol) strategiile de dezvoltare, de amenajare şi de investiţii nu sunt vizibile în viitorul apropriat. Dl. Grădinaru consideră un mare păcat lipsa planurilor referitoare la viitorul depozitului, care ar putea deveni din nou o mare atracţie pentru turişti şi pasionaţii de călărie.
Servicii oferite: - Armăsari de reproducţie pentru staţiunile de montă publică; - Consultantă de specialitate privind reproducţia la cabaline în scopul îmbunătăţirii raselor din sectorul privat; - Cursuri de echitaţie; - Dresaj şi antrenament; - Spectacole şi concursuri sportive ecvestre; - Agrement şi turism ecvestru.
Program de vizitare: Marți-Sâmbătă 09:00 - 15:30.
Tarifele practicate sunt: plimbare călare pentru agrement, la pret de 5 euro/30 minute, plimbări cu trăsura la preţ de 10 euro/30 minute.
Servicii:
Vizitare unitate 5.00 lei/pers, 3.00 lei/pers (la min 5 pers)
Plimbare călare, 20 min 10.00 lei/pers
Plimbare trăsură, 30 min 15.00 lei/pers
Curs de călărie începători 20.00 lei/pers
Demonstraţie ecvestră, 10 min 30.00 lei/pers
Contact
Depozitul de Armăsari Dumbrava, comuna Timişeşti, jud. Neamţ
Leonte Grădinaru
Telefon: 0745-566826
Web: www.hergheliidestat.ro/depozitul_de_armasari_dumbrava.html
Sursă poze: Echipa Equitana