Turele de echitaţie la Biroul de Sport Endorphin din Gheorgheni sunt destinate celor care doresc o vacanță activă. Romfeld László liderul biroului este ghid de turism ecvestru şi conduce multe excursii montane în diferite regiuni ale Transilvaniei. Excursiile organizate în cadrul biroului pornesc de la Gheorgheni şi ajung în locuri cunoscute cum ar fi: Piatra Singuratică din Hăşmaşu Mare, Lacul Roşu, Peştera Şugău, Castelul Lázár, etc.
Caii centrului ecvestru sunt cai lipiţani cu pedigree, dinamici, fiabili, închingaţi cu şei englezeşti. Pentru turele călare sunt recomandate ghete şi jambiere, respectiv cizme de călărie numai dacă sunt comode pentru drumeţie.
Conform lui Romfeld László turele de o zi cuprind aprox. 40 km de călărie şi durează minim 7 ore. Aceste ture nu necesită un nivel ridicat de cunoștințe ecvestre, cu toate acestea, călăreţul trebuie să cunoască cele trei mersuri ale calului: pasul, trapul şi galopul. Pentru cei care doresc ceva mai mult Romfeld Laszlo recomandă aşa-numitele “ture haiduceşti”, unde călăreţii pot conta pe apropierea cu caii, respectiv natura însăşi, împreună cu simplitatea şi sublima puritate a regiunii secuieşti. Acomodarea se face în corturi sau în sacuri de dormit sub prelate, în aşa zisele bivacuri. Baia este asigurată de către pârâurile reci şi curate ale munţilor din îmrejurime. Masa se pregăteşte la căldura focului de tabără. Aceste condiţii sunt îmbogăţite de libertatea totală şi de frumuseţea naturii neatinse. Din luna Mai până la mijlocul lunii Noiembrie caii sunt ţinuţi în aer liber, aceasta fiind cea mai bună perioadă pentru ture montane, spune Romfeld László.
Turele de sfârsit de săptămână, conțin o călărie pe teren (2 – 3 ore), și două ture de zi (4 – 5 ore), iar turele de o săptămână sunt compuse din ture de zi (5 -6 zile). Cazarea este asigurată în camere la pensiune cu toaletă și duş în cameră.
Cele mai populare obiective de o zi sunt: Vizitarea castelului Lázár din Lăzarea Castelul Lázár se află la 7 km distanţă de manejul centrului, o fortăreaţă renaşcentistă reconstruită din anii 1970, renumită pentru faptul că fusese locul de copilărie al lui Bethlen Gabor, voievodul Transilvaniei. Castelul găzduieşte o expoziţie permanentă de arte plastice şi diverse programe culturale. Vizitarea peşterii Şugău Peştera Sugău este singura peşteră speologică deschisă vizitatorilor. Stalactitele şi stalagmitele unice aşteaptă pe diferite niveluri şi galerii vizitatorii dornici să vadă miracolele naturii. Vizitarea mlaştinei Fenek, rezervaţie naturală de la Voşlobeni Mlaştina de la Voşlobeni este o rezervaţie naturală aflată în partea sudică al bazinului Gheorgheni, relicva trecutului îndepărtat oferă posibilitatea de-a arunca o privire la ceea ce a fost vegetaţia mlaştinei înaintea desecării, fiind leagănul multor plante ocrotite. Turul Vârfului Piricske Pricske este cel mai înalt munte mărginind bazinul Gheorgheni, fiind unul dintre cele mai înalte vârfuri din împrejurimea oraşului Gheorgheni. Această tură vă oferă posibilitatea de-a trăi o adevărată aventură pe cai, cei aproape 800 m diferenţă de altitudine pun la încercare atât călăreţul cât şi calul, însă spectacolul oferit de privelişte şi frumuseţea naturii dau o recompensă de neuitat. Durata turei: min. 5 ore. Nu este recomandată pentru călăreţi începători! Turul Vârful Kovács Péter şi izvorul Oltului Punctul cel mai înalt al drumului, legând oraşul Gheorgheni cu Bălan, se numeşte Kovács Péter, locul de unde se poate observa priveliştea spectaculoasă spre Hăşmaşu Mare şi Piatra Singuratică. Particularitatea turei constă în posibilitatea de a stinge setea cu apa cristalină şi rece a izvorului fluviului Olt. Durata turei: min. 5 ore. Tura Gheorgheni – Borzont La poalele muntelui Bucin se află aşezarea cea mai vestică a bazinului Gheorgheni. Drumul traversează bazinul în direcţia est- vest, trecând peste râul Mureş, prin pădurea de mesteacăn de la Borzont.Tura de o zi întreagă este mai mult prin teren plat, necesitând rezistenţă, călăria fiind de cel puţin 40 de km, durata aproximativa, min. 7 ore.
Tarife Echitaţie pe traseu ( 1-2 ore ) 10 euro/oră Tură de o zi 30 euro/pers Excursii de o săptămână 350 de euro/pers
În preț sunt încluse călăria, cazarea, două mese pe zi (dimineața și seara). Preţul nu include băuturile alcoolice, răcoritoarele, bilete de întrare în pesteră sau în castel. Cazarea este asigurată în camere la pensiune cu toaletă și dus în cameră.
Contact Biroul de Sport Endorphin Romfeld László Telefon: 004-0741-993.645 E-mail: sport@endorphin.ro Facebook: https://www.facebook.com/slacko.slacko?fref=ts Web: http://www.endorphin.ro/ Sursă poze: http://www.endorphin.ro/