Pe Valea Hârtibaciului, la doar 14 km de oraşul Sibiu, cei mici pot descoperi minunăţiile vieţii la ferma Şcoala Cornăţel. Ferma este uşor de accesat atât cu maşina, cât şi cu un autobuz. În incinta fermei este o parcare mare pentru vizitatori.
Ferma Şcoala Cornăţel este o asociaţie non-profit ce are ca scop protecţia animalelor mari şi pregătirea lor pentru a interacţiona cu copiii.
Vechea fermă din Cornăţel cu o suprafaţă de 40 hectare a fost achiziţionată de către familia Măsălar, iar exploatarea ei a fost donată în toamna anului 2011 asociaţiei “Ferma Şcoala Cornăţel” cu scopul de a desfăşura activităţi educative pentru copiii. Aici copiii au posibilitatea de a cunoaşte, prin activităţi ludice, lumea animalelor de curte: capre, văcuţe, purceluşi, măgăruşi, cai, ponei, găini, raţe, curci sau gâşte.
În acest scop familial Măsălar a demarat un program de reabilitare şi transformare a fermei într-o locaţie de agrement.
Ferma Şcoala Cornăţel este împărţită în trei zone: una de joacă, una pentru vizitarea animalelor şi una pentru producerea hranei necesare animalelor din fermă. Tot în incinta fermei există un bistro şi o pensiune pentru vizite în week-end şi tabere de vară pentru copii.
Ferma a fost cumpărată iniţial cu gândul iniţierii unei afaceri în locul fermei vechi. Însă între timp totul s-a schimbat, ne-a povestit proprietarul, care împreună cu familia a fost martorul unui incident, care a transformat idea iniţială a afacerii în cu totul altceva. Pe parcursul unei excursii în Ardeal au cumpărat un cal de la şosea, care a fost tratat cu violenţă. „Atunci au început şi problemele noastre” ne-a povestit Liviu zâmbind. Vacanţa familiei Măsălar de o săptămână a fost prelungită la 3 luni. Baza hipică de la un cal a crescut la 20, cumpărând doar cai maltrataţi şi cu probleme fizice (fără ochi, dinţi) din zona Sibiului şi din alte părţi ale ţării. Nemaiputând susţine această fermă doar din propriile puteri, Liviu a făcut o asociaţie pentru activităţi cu copiii. Intrarea la fermă are un tarif simbolic, din care familia Măsalar cu ajutorul voluntarilor încearcă să întreţină aceste animale. Liviu Măsalar are deja experienţă cu caii, iar două fete şi soţia concurează la dresaj în Spania. Activităţile cu caii de la fermă seamănă foarte mult cu dresajul natural.
Taberele de o săptămână cu profil ecvestru pentru copii, unde sunt invitaţi şi copii ai minorităţilor de rromi, încearcă să transforme comportamentul copiilor faţă de aceste animale. Scopul taberelor nu este acela de a-i face călăreţi pe aceşti copii, ci mai degrabă de a le oferi o educaţie de bază despre echitaţie, cum să înţeleagă şi să iubească aceste animale minunate. Copii au în fiecare zi o şedinţă de călărie, şi 2 ore pentru a învaţa lucruri noi despre cai, indiferent de rase: cum să-i cheme, cum să-şi învingă frica faţă de cai, să ştie cum să pună harnaşamentul pe cal, cum să îngijească şi să cureţe un cal, etc.
Programul de călărie Plimbări cu poneiul: ideale pentru copii cu vârsta de la 4 la 6 ani Ore de iniţiere: ideale pentru oricine este interesat să încerce o experienţă nouă Cursuri de călărie: pentru începători, avansaţi, sau persoane care doresc să-şi îmbunătăţească modul de a călări Plimbări călare în natură: cu durata de 1 oră, două ore şi 3 ore. Plimbările pot fi la pas, trap şi galop, în funcţie de nivelul participanţilor Tabere de călărie: se organizează pe perioada vacanţelor şcolare.
Vizita la fermă
Plimbări cu poneiul 6.00 lei/pers
Ore de iniţiere 55.00 lei/pers
Contact
Ferma Şcoala Cornăţel, Drumul judeţean 106 Sibiu – Agnita, Cornăţel, com. Roşia, jud. Sibiu
Tel: 0743005512 / 0748237629
Web: www.fermascoalacornatel.ro
Facebook: www.facebook.com/Fermascoalacornatel
Sursă poze: Echipa Equitana şi Ferma Şcoala Cornăţel.